Yurtdışı Eğitimler
Amerikada Akademi
İngilterede Eğitim
Kanadada Eğitim
Maltada Egitim
İtalyada Egitim
Fransada Egitim
Hollandada Egitim
Almanyada Egitim
Avusturalyada Egitim
Uluslararasi Bakalorya
Avusturyada Egitim
Bulgaristanda Egitim
Belcikada Egitim
Cınde Egitim
Finlandiyada Egitim
İsvecte Egitim
İspanyada Egitim
Danimarkada Egitim
Yeni Zelendada Egitim
Norvecte Egitim
Macaristanda Egitim
Rusyada Egitim
Estonyada Egitim
Öğrenci Danışma Hattı
0041763960034
info@see-on.com

 

Neden Kanada


 

KANADA

 Kanada Coğrafyası:

Kanada, eski adı ile Kanada Dominyonu, Kuzey Amerika kıtasında en kuzeydeki ülkedir. Kanada 5 bölgeye yayılmış olup 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşur; Atlas okyanusu bölgesi, Merkez Kanada, Kanada Bozkırları, Batı ve Kuzey sahilleri. Her bölgenin kültür ve nüfüsu farklıdır. Atlas okyanusu, Nova Scotia, New Brunswick, Prince Edward Island, Newfoundland ve Labrador eyaletlerinden oluşmaktadır. Balıkçılık, çiftçilik, turizm, ve madencilik en onemli ekonomi kaynaklarından örneklerdir. Merkez Kanada, Ontario ve Quebec eyaletlerinden olusmaktadır. Bu bölge Kanada’nın en kalabalık bölgesidir. Ontario ve Quebec Kanada’nın mal üretiminin dörtte üçünü kapsamaktadır. Kanada Bozkırları, Manitoba, Saskatchewan, ve Alberta eyaletlerinden oluşmaktadır. Bu toprakların büyük bir kısmı düz ve verimlidir, özellikle çiftçilik için mükemmel ve zengin enerji kaynaklarına sahiptir. Alberta’nın batısı Kanada bozkırlarının sonunda Rocky Dağları başlar. Kanada’nın en güzel turistik yerlerinden bir tanesi olan Rocky Dağları Kuzey Amerika’nın en büyük tepe noktalarını içermektedir. Ontario'nun batısındaki bu geniş, düzlük Kanada Bozkırları, Alberta ve British Columbia eyaletlerini ayıran Rocky Dağları sıradağlarına kadar uzanır. Kuzey tarafi ise Kanada’nın 3 bölgesini oluşturmaktadır; Yukon, the Northwest Toprakları, ve Nunavut. Bu 3 ana toprak Kanada’nın üçde bir toprak kitlesini oluşturmaktadır. Kuzey tarafın kaynakları petrol, doğal gaz, altın, kurşun ve çinkodan oluşmaktadır.

Uzaklık:

Kanada’ da uzaklık ölçme birimi kilometredir. Kanada, doğudan batıya 7,000 kilometre civarındadır. Halifax - Nova Scotia dan Vancouver - British Columbia’ya arabayla 7 gün; uçakla aynı yol 7 saat civarında olmaktadır


Nüfus:

Kanada’nın nüfusu 31 milyon kişiden oluşmaktadır. Yüzde 80’ninden fazlası Amerika Birleşik Devletleri’ne 250 kilometre sınırı içerisinde şehirlerde ve ilçelerde yaşamaktadır. Ottawa, Kanada’nın başkenti olmak üzere 1 milyona yakın nüfusu oluşturmaktadır ve Ontario eyaletinde bulunmaktadır. Kanada’nın en büyük şehirleri; Toronto – Ontario (4.4 milyon nüfus); Motreal – Quebec (3.4 milyon nüfus), ve Vancouver – British Columbia (1.9 milyon nüfus). 

Fransız Nüfusu:

Fransızca, 6.6 milyon Kanadalı’nın ana dilidir. Çoğu Fransızlar Quebec eyaletinde yaşamaktadırlar, ama 1 milyona yakın Fransız Kanada’nın diğer eyaletlerinde ve bölgelerinde yaşamaktadırlar. Quebec’in dışında yaşayan Fransızların yüzde 76’sı Ontario ve New Brunswick de yaşamaktadırlar. Manitoba, Alberta, ve British Columbia da yaşayan 50,000 Fransız bulunmaktadır, aynı zamanda Nova Scotia 35,000, ve Saskatchewan 20,000 biraz daha az Fransız nüfusuna sahip olmaktadır.

Ekonomi:

Varlıklı ve yüksek teknolojiye sahip endüstriyel bir toplum olarak Kanada bugün, serbest pazar merkezli ekonomik sisteme, üretim modellerine ve yüksek yaşam standartlarına sahiptir. Doğal kaynakları, ormancılık, madencilik, doğal gaz yatakları, çiftçilik ve balıkçılık önemli kaynaklarındandır. Kanada, telekomunikasyonda, biotechnology, uzay technologies, eczacılık alanında dünya lideri konumundadır. Servis endustrisinde ve bilgi teknolojisinde gün geçtikçe daha çok iş alanları açılmaktadır. Kanada, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Antlaşmasına (NAFTA) üyedir. 
Kanada ondalık para (currency) sisteme sahiptir. Kanada doları en basit para birimidir. En cok bilinen kağıt paralar; $5, $10 ve $ 20 dir, $50 ve $100 dolarlık kağıt paralarda kullanılmaktadır. Madeni para birimleri ise; 1 kuruş –penny – 5 kuruş - nickel, 10 kuruş – dime, 25 kuruş – quarter, $1 – loonie, $2 toonie olarak adlandırılmıştır.

Diller:

Kanada “Resmi Diller Yasası” altında iki dilli bir ülkedir; bu da demektir ki Kanada Federal Hükümet’ten hem İngilizce hem de Fransızca servis alma hakkına sahiptir. New Brunswick resmi olarak “ikili dil” kullanılan tek eyalettir. Orada yaşayan insanlar servislerini her iki dilde de almaktadırlar. Bunun yanı sıra Quebec de resmi dil bir çok olayda Fransızcadır. Eyalet ve belediye servisleri Fransızca olmaktadr. Diğer bölge ve eyaletlerde ise İngilizce resmi dildir ve bölgesel servisler ingilizce sunulmaktadır

İklim :

Ortalama Min. Sıcaklık ( C )

 

Ocak

 

Temmuz

Vancouver             

 5

22

Toronto                

-4

27

Calgary                

-7

23

Montreal              

-6

26

Halifax                 

-2

23

 

 

Giyim


Kış dönemi ziyaretlerinde mutlaka kalın giysiler bulundurmak lazım. Yazın rahat ve ince kıyafetler tercih edilmeli. Bazı bölgelerde çöl iklimi görülebildiği için akşam ihtiyaç duyabileceğiniz türden sweat-shirt almanızda fayda var.

 
Sağlık


Kanada son derece yetkin bir hastane ve tıp hizmetleri ağına sahiptir. Ulusal sağlık sigortası hizmeti eyaletlerin yönetimindedir. Her eyalet kendi sağlık sigorta programını kendisi düzenler. Buna göre İngiliz Kolombiyası-British Colombia (6 aydan fazla kalacak yabancı öğrenciler için), Alberta (12 aydan fazla kalacak yabancı öğrenciler için) ve Saakatchewan eyaletleri yabancı öğrencilere ücretsiz eyalet sigortası ya da eğitim kurumlarına grup sigortası hizmeti sunarlar. Bu eyaletlerin dışında kendi özel sağlık sigortanızın olması gerekecektir, çünkü Kanada'da sağlık hizmetleri son derece gelişmiş, ancak o derecede de pahalıdır. Grip haricinde Kanada'da önemli sağlık riskleri yoktur. Su sağlıklıdır ve her yerde şişe suyu bulmak mümkündür. Dikkatli hazırlanan yasalardan dolayı tüm yiyecekler oldukça sıkı bir kontrol altındadır, dolayısıyla sağlıklıdır.

Davranışlar ve gelenekler


Kanada’nın resmiyetten uzak bir sosyal yapısı vardır. Irk ve sınıf ayrımına rastlanmaz. Yetkililere saygılı davranmalı ve her tanıştığınz kişiye karşı son derece kibar olmalısınız. Türkler Kanadalı satıcıları ve garsonları biraz yapmacık bulabilirler. Bunun nedeni de bahşiş ve komisyon için her yola başvurmalarıdır. Kanada’da müşteri ilişkileri inanılmaz ciddiye alınır. 
İşyerinde üstlerinize ve altlarınıza isimleriyle hitap edebilirsiniz. Yazar John Buckan “ Kanada’da birinin soyadını biliyorsanız onu çok iyi tanıyorsunuz demektir” demiştir. Kadınlar ve erkekler arasında el sıkışma yaygındır. Evlerinde Kanadalılar son derece samimi ve misafirperverdirler. Kanada’da akşam yemeği davetine katıldıysanız bir dahaki sefer sizin davet etmeniz beklenir. Ancak restorana da yemeğe götürebilirsiniz. İzin istemeden sigara yakmak ister topluluk içinde isterse bir başkasının evinde olsun kaba bir davranış sayılacaktır. Toronto ve Ottawa gibi bazı şehirlerde restoranlarda sigara içmek yasaktır.

 Yiyecek ve içecekler

 
Kanada’da yiyecek ve içeceklere oldukça önem verilir. Yiyecekler pahalı değildir. Taze ve sağlıklı yiyeceklere rağbet edilmektedir. Somon Balığı meşhur yiyecekleri arasındadır.Bira ve alkollü içecekler devletin izin verdiği dükkanlarda satılır. Ve bol bir şekilde tüketilir. İngiliz tarzı pub’lar ve Amerikan tarzı sport barlar yaygındır. Kanadalılar alkol alırken yemek yemeyi tercih ettiklerinden bu barlar kapanış saatlerine kadar müşterilerine ızgara çeşitleri sunmaktadırlar. 

Sürücü belgesi


Yabancı ehliyetler 30 gün ile 6 aylık bir süre zarfında geçerli olabilmektedir. Tabii bu eyaletten eyalete değişir. Bu süre dolduğunda tüm sürücüler yerel Sürücü Kontrol Merkezine giderek görme, yazma ve yol testine tabi tutulmalıdırlar.


Öğrencilerin En Çok Tercih Ettiği Şehirler

·         Vancouver : Vancouver British Colombia’nın en büyük şehridir ve aynı zamanda dünyanın yaşanabilecek en güzel şehri ünvanına sahiptir. Batı Kanada’nın güzelliklerine ve kültürüne yakın olabilmek için ideal bir yerdedir. Vancouver’ın güzelliklerinden olan liman, Stanley Park, Spor Merkezi, akvaryum ve birçok alışveriş merkeziyle hoş vakit geçirebileceğiniz bir şehirdir. Vancouver’ın yoğun kültür ve eğlence programı, tiyatro, rock klüpleri, opera, bale, modern dans, festivallerini içerir. Şehrin galerileri ve müzelerinde seçkin koleksiyonlar vardır. Vancover ayrıca 3 büyük profesyonel takımının ev sahipliğini yapmaktadır. Bunlar (Grizzlies (basketbol) , Canuks (hokey) ve Lions (futbol).

·         Toronto : Toronto Kanada’nın kültürel ve finansal merkezidir. Bir çok insan burayı “dünyanın en yeni ve mükemmel şehri” olarak adlandırıyor. Tüm güzelliklerinin yanında çok da güvenli bir şehirdir. Toronto’da her zaman yapılabilecek bir şey, gidilecek bir yer vardır. Toronto’daki 4000 restorandan birinde yemek yiyebilir, Yunan mahallesi ve 3 değişik Çin mahallesini içine alan etnik köyleri gezebilirsiniz. Ontario gölü üzerine inşa edilmiş, kültür kompleksi Ontario Palace’i gezebilirsiniz. Toronto’da bir çok profesyonel takım vardır: Maple Leaf (hokey), Argonauts (futbol), Raptors (basketbol), ve Blue Jays (beyzbol). Toronto sahne çalışmalarında da gelişmiştir ve İngilizce konuşulan ülkeler arasında üçüncü en büyük tiyatro merkezine sahiptir. Harborfront Merkezi Toronto’nun eğlence yuvasıdır.
 

NEDEN KANADA?


Birleşmiş milletlerin yaptığı araştırmalar neticesinde ise, Kanada 1992, 1994, 1995, 1996 yıllarında “dünyanın en yaşanılır” ülkesi olarak tanımlanmıştır. Bu değerlendirme Kanada’nın eğitim, yaşam standartı, gelir seviyesi ve dağılımı gibi konular göz önünde bulundurularak yapılmış ve buna gore “Neden Kanada”sorusunun cevabını vermektedir.

Yüksek Yaşam Standartları 
Kanada dünyada en yüksek refah düzeyine sahip birkaç ülkeden birisidir. Kanadalıların %65’inden fazlası kendi evlerine sahiptir. Kişi başına düşen otomobil, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, telefon gibi dayanaklı tüketim malların oranı çok yüksektir. Medya, sanatsal etkinlikler bakımından da Kanada oldukça gelişmiş durumdadır. 1000’den daha fazla radyo istasyonu ve 700’ün üzerinde televizyon istasyonu bulunmaktadır.
Bütün önemli şehir merkezleri; değişik alışveriş merkezleri, restorantlar, tiyatrolar, sanat galerisi ve müzelere sahiptir. Kanada şehirlerinde; mükemmel spor ve eğlence tesislerinin yanı sıra doyumsuz güzellikle sayısız park, bahçe bulunmaktadır.

Eğitim Almak İçin Güvenli Bir Ye
Kanada’nın daha soğuk bölgelerinde bulunan kampüslerde, binalar genellikle yeraltı tünelleriyle bağlantılıdır. Vancouver bu çok soğuk bölgenin içinde yer almamasına rağmen, yeraltı tünelleri çok yaygındır. Bu yerleşim; sadece soğuk havaya karşı korunma değil aynı zamanda öğrencilere daha emniyetli şekilde okula gidip gelme olanağı sağlar. Kanada’da Üniversitelerin kendi güvenlik birimleri vardır. Kanada da 1990’lı yılların başında bu yana suç oranları dikkati çeken oranlarda düşmektedir.

Yüksek Bir Teknoloji Ülkesi 
Kanada; yüksek teknoloji alanında hızlı büyüme kaydetmektedir. Telekominikasyon, taşımacılık ve mühendislik, mikro elektronik, tıbbi cihazlar, gelişmiş software, hidro elektrik ve nükleer santraller, lazer ve optik elektronikler, bioteknoloji, yiyecek ve içecek işleme, geomatiks ve çevre ile ilgili sanayiler gibi sektörlerde Kanada, uluslararası bir üne sahiptir.

İki Lisan Konuşan Bir Ülke 
Kanada; İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki resmi lisanı olan bir ülkedir. Fransızca konuşan Kanadalıların büyük bir çoğunluğu (% 75’i) ; ülkenin doğusunda bulunan Quebec bölgesinde yaşamaktadır. 1991 nüfus sayısına göre, Quebec nüfusunun % 82’sinin anadili Fransızcadır. İki lisan konuşan bir ülke olarak Kanada; her iki lisanı öğrenmeye istekli öğrenciler için ideal bir ülkedir.

Kanada’da Eğitim: 

Yüksek Eğitim Kalitesi
Kanada’daki üniversite ve kolejler yüksek standartları ve kaliteleriyle ünlüdür. Bilgisayar mühendisliği, işletme, telekomünikasyon, tıp ve ziraat en çok ilgi gören ve kalitesi dünyaca tanınmış bölümlerin başında geliyor. Ayrıca kullanılan en son teknoloji sayesinde öğrenciler her türlü bilgiye kolaylıkla erişebilmektedir. Kanada’nın batı bölgesinde yer alan British Columbia, yabancı öğrencilerin bir numaralı tercihi konumundadır. Bu bölgenin en önemli merkezi olan Vancouver bir çok lisan okulunun bulunduğu bir cazibe merkezidir. Diger önemli bir bölge Ontario bölgesidir. Bu bölgenin en önde gelen şehirleri Ottawa ve Toronto’dur. Toronto, kültürel açıdan müze, galeri, tiyatro vb. konularda Londra ve Newyork’la boy ölçüşebilecek konumdadır
Kanada her yıl eğitim için gelen öğrencileri kucaklamış ve güzel fırsatlar sunmuştur. Eğer Kanada’ya eğitim amaçlı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, almanız gereken özel bir izin vardir: 

·         Kanada eğitim merkezinden kabul mektubu

·         Eğitiminizi ve yaşamınızı karşılayabilecek kadar paranızın göstergesi

·         Eğitiminizi tamamladıktan sonra döneceğinize dair bir kanıt

·         Sağlık muayenesi

·         Kanada’ya gelmek için eğitim vizesi

Dil Okulları


Kanada'nın iki resmi dili vardır. İngilizce ve Fransızca. Her iki dili öğrenmek için de Kanada ideal bir ülkedir. Kanada'da İngilizce öğrenmeyi seçen öğrencilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülke gene linde bir çok dil okulu bulunmaktadır. Kanada aksanı standart İngilizce'ye çok yakındır. Gerek kurs başlan gıç tarihleri ve konulardaki özel dil okulları dil eğitiminde başta gelmektedir. Ayrıca üniversite, community college ve üniversite college'larda İngilizce eğitimi vermektedir. Fransızca dil okullarının önemli bir kısmı Quebec'te bir kısmı da ülkenin farklı bölgelerinde bulunmaktadır. İngilizce dil okullarında olduğu gibi Fransızca dil okullarında da yıl boyunca bir çok başlangıç tarihi bulunmaktadır ve kurs süresi esnektir.

 
Üniversiteler


Kanada’ki üniversitelerde de öğrencilerin çok sayıda ders almaları zorunludur. Yalnızca tek bir konuda uzmanlaşmaları değil pek çok konuda donanmaları gereklidir. Örneğin ana dersleri İngilizce, Fizik, Ekonomi olan bir öğrencinin bu derslerin yanında Fen Bilimleri, Edebiyat, Sosyal dersleri almalıdırlar. Belirli bir sayıdaki dereslerden geçtikten sonra öğrenciler mezun olurlar. Bu üç yıl veya dört yıl sürer.

Eğitim devlet tarafından desteklenir. Ücretler ABD’den daha düşüktür. Kanada’da standart öğrenci bursları yoktur. Bu yüzden de aile desteği olmayan bir öğrencinin full time eğitim görebilmesi imkansızdır. Kanada’da öğrenciler genelde eğitimlerini yaz tatillerinde veya kışın part time çalışarak karşılarlar. Maddi sıkıntı içinde olan öğrenciler eyaletlerin burs ve ödeneklerine başvurabilirler. Her üniversite başarılı öğrencilere çeşitli burslar ve fonlar sağlar. 
Kanada, ülkenin her bölgesinde ( hem kırsal kesimde hem de şehir merkezlerinde ) bulunan çok geniş üniversite ve üniversite college’lerine sahiptir. Kanada üniversiteleri, eğitim ve araştırma açısından uluslararası üne sahiptir. Kanada üniversitelerinin dereceleri; Amerikan ve İngiliz üniversitelerinin derecele rine eşittir. Kanada üniversiteleri; devlet tarafından desteklenmektedir. Kanada’nın hangi bölgesi olduğuna bakmaksızın sürekli olarak yüksek kalitedirler. Ayrıca hepsi yüksek bir akademik özerklik derecesine sahiptir. Üniversitelerin harçları; eyalete, öğrenim kurumlarına ve programlarına bağlı olarak farklılık gösterir.
Genellikle akademik yıl Eylül ayından Mayıs ayına kadar sürer. Bazı üniversiteler sömestr veya üç aylık dönem sistemine sahiptir. Yaz aylarında da eğitim devam etmektedir. Kanada ; iki resmi dili İngilizce ve Fransızca’ya sahip olduğu için bazı üniversitelerde her iki lisanda da eğitim verilmektedir. İngilizce öğrenim yapılan üniversitelerde lisan seviyesini tesbit için en önemli ölçü TOEFL sınavıdır. Ancak bazı Kanada Üniversitelerinin öğrenciler için kendi testleri vardır. Veya IELTS gibi diğer İngilizce sınavları da kabul edilmektedir. Standart hale getirilmiş Fransızca lisan sınavı bulunmadığı için, Fransızca öğrenim yapılan üniversitler lisan tespit sınavını kendileri düzenlemektedir.

University College’leri


University College’lerinda uygulamalı ve akademik programlar kampus atmosferi içerisinde verilmektedir. Üniversite derecelerinin yanı sıra sertifika ve diploma programları uygulanmakta ayrıca dil kursları da düzenlenmektedir. Üniversity College’lerinda, öğrenciler akademik üniversite programlarının yanı sıra uygulamaya yönelik programlar arasında seçim yapma hakkına sahiptir. 

Community Colleges ve Technical Institutes


Kanada'da Community College, Technical Insitute, university college'lardan ve cegep'ten oluşan 175 yüksek okul bulunmaktadır. Bu kurumların hepsinin öncelikli olarak iş, sanayi ve hizmet sektörlerin ihtiyaçlarına karşılık gelen önemli fonksiyonları vardır. Bu okullar aynı zamanda meslek liseleri mezunları, iş arayan üniversite mezunları ve hayata atılmış yetişkinliklere de yöneliktir. 
İki - üç yıllık (veya daha kısa) college programlarında, genel akademik yoğunlaşmanın yanısıra mesleki olarak yönlendirilmiş müfredat uygulanmaktadır. Önemli sayıda üniversite mezunu diplomalarını aldıktan sonra mesleki beceri kazanarak daha iyi iş bulabilmek için college'lara girerler. Genel olarak College'lar üniversitelere oranla uygulamaya çok daha fazla önem verirler. Sınıf mevcutları daha azdır. Kampüs dışında da eğitim verebilmektedirler. Laboratuvar çalışmalarının sınıf içi çalışmalara oranı çok daha yüksektir. Öğrencinin katılımını teşvik eden eğitim sistemine sahiptir. Kabul standartları daha düşüktür.College'ler, bilgi teknolojisi, madencilik, çevre, otelcilik, turizm gibi pek çok alanda üst düzeyde eğitim vermektedir. College'lar yetenekli ve konularında uzman Kanada iş gücünün oluşmasına en büyük kaynağı oluşturmaktadır. College'ler beceri ve ihtisas isteyen Kanada işgücü için müfredat uygulamalı eğitim tasarlamaktadır. 


Web Tasarımı

Bilgi Formu / Info

Öğrenci Bilgi Formu

(PDF / Word)

Anmelden Formular

(PDF / Word)